Köper du rättvisemärkt?

Det är mycket prat och diskussioner om just det som kallas för rättvisemärkt. Detta är egentligen också en gammal benämning på produkter som anses eller har kontrollerats för att rättvisemärktuppfylla kraven på mänskliga rättigheter vid tillverkning. Rättvisemärkt hette det tidigare i Sverige, medan det i Finland fortfarande heter Rättvis Handel. Hur som helst används fortfarande märkningen rättvisemärkt i Sverige och de flesta av dessa produkter handlar du hos Coopbutikerna. I och med att EU tagit över större delen av kontrollen för dessa produkter, och att det ska vara enhetliga märkningar över hela Europa, så brukar den internationella benämningen på rättvisemärkt vara fair trade.

Gällande diskussionen om just de produkter som går inom rättvisemärkt, är denna stor. Här finns det de som hela tiden vill påvisa att dessa produkter har dolda saker i produktionen som allmänheten aldrig får reda på, medan andra tycker att dessa är bra och litar blint på att ordet rättvisemärkt kommer att vara sant och kontrollerat. Naturligtvis kommer det alltid här att finnas två sidor som har rätt. Det finns alltid företag som utger sig för att tillverka på ett visst sätt, men sedan helt enkelt inte gör det. Med dagens snabba spridning av information, så kommer nog ändå detta att visa sig ganska fort.

Finns det någon anledning att köpa rättvisemärkt?

Självklart finns goda anledningar till att välja rättvisemärkta varor framför andra varor. Här är det i stort så att alla de produkter som är märkta med denna betäckning har tillverkats av företag som verkligen kan stå för rättvisa. När det gäller de företag som visar sig fuska med detta kommer det fram i ljuset ganska snart. Genom att själv handla varor med denna betäckning stödjer du både de som tillverkar produkterna och själva samhället, vilket är en bra åtgärd och något som fler borde göra. Du kan läsa mer om detta på Fairtrade.se.